Lilla Fiberskolan –
endast för Rönnsingar

Del 2

  • Denna del förutsätter att du helst först läst Del 1
  1. Vad gäller beträffande TV kanaler och filmer/serier via bredbandet? (jag har ingen hund så jag sitter inne och vill kolla på NetFlix och SVT Play istället för att få motion och frisk luft…)
    Om du idag tittar på TV via antenn så kan du ju fortsätta göra det – du behöver alltså INTE köpa något av de (dyra) TV kanalpaketen
    Om du dessutom har ett abonnemang hos Boxer, ComHem, ViaPlay osv. och kan se DERAS kanaler – men fortfarande via TV antennen – så kan du fortsätta med det.
    MEN – du kan kontakta den du har och be dem ändra så att det fungerar via fibern istf för via antennen (men jag kan just nu inte riktigt förklara den ev. fördelen med det.)
    Om du INTE har det men nu funderar på att vilja ha det – ja då finns flera alternativ – som är så krångliga att förklara och jämföra så den får nog hamna i Del 4 eller 5…

  2. Vad skall jag göra när jag nu fått fiberkabeln och fiberboxen installerad?
    Beroende på OM du hade en WiFi router tidigare och i så fall vilken modell – om den inte har stöd för fiberanslutning – så kan du behöva beställa en WiFi router också. Det gör du enklast av den bredbandsoperatör du beställt bredbandet från. Berätta hur du hittills haft bredband (ADSL via telefonjacket eller mobilt bredband t.ex.) och vilken router du idag har (OM du får behålla den när du säger upp det abonnemanget (vilket du inte får glömma att göra).

  3. OK jag förstår (tror jag..) men vad ska jag ha den till och var ska jag ställa den då?
    WiFi routern tar in signalen från fiberboxen och skapar ett trådlöst nätverk (WiFi) i ditt hus – som du sedan kan använda för att surfa, hantera mail, ladda ner (och upp) filer, koppla upp dig mot banken, jobbet, streama (titta på) TV-serier, TV kanaler, lyssna på Spotify osv.

    Tips för bästa trådlösa täckning:
    Placera routern centralt i bostaden och minst en meter ovanför golvet. Ha gärna fri sikt till utrustningen du ska använda och undvik att placera routern nära vitvaror t ex mikrovågsugn, akvarium eller elektronisk utrustning med bluetooth som riskerar att störa radiosignalen för den trådlösa uppkopplingen. Tänk på är att en router är utvecklad för att sända signalen horisontellt, men tappar mycket av kapacitet vertikalt.

  4. Jaha – men det här WiFi nätverket – hur långt räcker det då – min stuga är ju ganska stor (om jag får skryta lite…)
    Det är NU det börjar bli intressant och VIKTIGT. WiFi signalen försvagas med avståndet kan man säga (men även pga andra faktorer). Alltså är det bra om den kan placeras så nära de apparater man mest kommer använda bredbandet till t.ex. dator, TV osv. (de med lite ”större” behov av bra hastighet och stabilitet.)
    Det här kanske du redan löst genom att mot en liten extrakostnad låtit fiberinstallatören dra en nätverkskabel från fiberboxen in till det rum där du vill ha WiFi routern t.ex. där TV, ”Boxer/Com Home box”. ev. AppleTV och ev. PS3/4/Xbox står.

  5. Aha – men hur ansluter jag de grejerna (har bara en del av dem…) till WiFi routern?
    Här har du TVÅ val – bäst är att ansluta dem mha en kort nätverkskabel (kabel är alltid stabilare än trådlöst) – man brukar kunna ansluta 4st enheter till WiFi routrarna.
    ELLER – så ansluter du dem (alla eller några) trådlöst. Nackdelen med det är – att dels så är trådlöst inte riktigt lika stabilt och dels så blir det fler enheter totalt i huset (sen tillkommer ju en eller flera mobiler och kanske någon surfplatta, ev. larm, ev. bevakningskamera osv. ) och alla de ska då samsas om och dela på WiFi kapaciteten. (det ökar risken för störningar eller försämrad kapacitet). Alltså kan det vara bra att ansluta någon/några med kabel om det är möjligt.

  6. Ojoj- knappt att man hänger med nu…så menar du att om jag nu beställt 100Mbit/s så är det inte säkert att jag får det sen till datorn eller TVn…. (hade jag ingen aaning om..)
    Ja – i princip så – du måste själv tänka till och planera ditt användande av fibern och bredbandet – och lösa det på ”rätt sätt” för att du skall kunna få ut mesta möjliga av fiber investeringen – så är det…(men behåll hoppet ett tag till…)

  7. Hur menar du då att man skall göra för att få ut mesta möjliga av den här dyra fiberinvesteringen?
    Det finns flera olika sätt att lösa det här på – men detaljerna lämnar jag till Del 3.
    I korthet dock:
    a) Har man tur och inte har så stort hus – så räcker WiFi signalen till riktigt bra även om WiFi routern står i samma rum som fiberboxen – Lyckans ost!
    b) Man kan pröva sig fram till bästa placering av WiFi routern och se hur bra det fungerar i olika delar av huset (beror mycket på hur stort hus man har, typ av väggar, stängda dörrar osv.) (Men den måste vara ansluten med kabel till fiberboxen – så man kan t.ex. köpa en 5-10m lång nätverkskabel hos Classe och testa med (200kr för 10 m))
    c) Man kan låta dra en nätverkskabel längs golvlisterna, runt dörrkarmar, över trösklar, genom väggar osv. fram till den plats där man tror WiFi routern fungerar bäst.
    (269kr för 15m, 369kr för 25m)
    d) Eftersom DET inte låter så kul och snyggt – så kan man transportera datatrafiken genom elnätet i huset – om man köper 2st s.k. Powerlines, den ena monterar man i ett vägguttag i rummet där fiberboxen sitter, den andra i det rum där man har störst behov av bra kapacitet antingen där dator är eller där man har TV och andra prylar (eller där man kommer sitta mest och surfa, lyssna på musik, streama serier osv.
    400 – 1300kr
    e) Man kan skaffa en s. WiFi Range Extender – en liten pryl med 2 antenner som man sätter i ett vägguttag i ett rum ”i mitten” och som sedan förstärker och förlänger räckvidden på WiFi signalen (3-400kr)

  8. Men alltså ännu mer utgifter – det här var det ingen som sa något om!!?
    Ja tyvärr – det här KANSKE kan komma att behövas för att du ska få ut bästa möjliga av fiberinstallationen och slippa olika typer av störningar som en del upplever – och som alltså oftast beror på detta och inte själva fibern eller bredbandsabonnemanget.
    Alltså – nöj dig INTE med att du har störningar när du streamar serier eller TV-kanaler, dålig hastighet när du surfar eller andra störningar eller att det allmänt inte fungera bra – det är inte fiberns eller bredbandets fel. Det kan ofta bero på något av ovanstående.

    I Del 3 blir det lite russin och frukt till fibern Läs mer här
    om Tv-kanaler, streamad film och streamade serier ==> HÄR